Maija

Maija Roinisto juhlii 50-vuotispäiviään.

 

Maija Sisko Roinisto

o.s. Marttunen

1930 - 1998

 

Maija Roinisto syntyi nuorimpana 16:sta lapsesta vuonna 1930 Vanha-Tuusjärvellä. Maija oli kymmenvuotias vahvan isähahmon poistuessa perheestä. Maija oli Kaijan tavoin hevostyttöjä eivätkä raskaatkaan työt hevosten kanssa tuntuneet vastenmielisiltä. Viiden kilometrin koulumatka porukan nuorimpana Lusiin teki Maijasta innokkaan ja hyvän hiihtäjän, joka keräili palkintojakin paikallistasolla. Opinnot jatkuivat kansanopistossa ja talouskoulussa Lahdessa.

 

Maija törmäsi elämänsä mieheen, Mikko Roinistoon Salpausselän kisoissa kevättalvella 1950. Nopealiikkeinen nuoripari meni naimisiin vielä samana syksynä ja seuraavan vuoden lokakuussa Mikko ja Maija olivat kahden tyttären, Leilan ja Mailan vanhempia. Perheen iltatähdeksi syntyi vielä poika, Vesa.

Mikko Roinisto työskenteli asentajana Helsingin Energian palveluksessa, Maija puolestaan aloitti merkittävän uran vaateteollisuudessa Syväsen Asuste Oy:ssä. Viimeiset kymmenen työvuottaan hän toimi Vantaan kaupungin työkeskuksen ohjaajana ja työnjohtajana.

 

Maija oli innostunut runoista ja hän väritti monia tilaisuuksia tunteikkaasti lausuen. Maija muisteli joskus aikoja, jolloin muut lapset olivat jo lentäneet pesästä ja Julia Marttunen otti kasvattityttärekseen 4-vuotiaan Ritva Koiviston. Maija Roinisto kuoli yllättäen kotiseudulleen palanneena Heinolassa 68-vuotiaana sairauskohtaukseen.

Maija rippikuvassa sekä aikuisena 1957 Heinolan Koskenmyllyllä.