Alli

 

Alli Inkeri Hämäläinen

o.s. Marttunen

1928 - 2011

 

Alli kävi neljä vuotta kansakoulua Löytäneellä ja lähti sitten keskikouluun Heinolaan ja Lahteen. Hän astui avioon jo 18-vuotiaana vuonna 1947 ja perusti kodin perintömaalleen Kukonnotkon muonamiehen mökkiin Syrjäkoskelle karjalaissyntyisen miehensä Paulin kanssa. Uusi talo nousi vuonna 1950 ja vanha torppa jäi navetaksi. Uusi navetta valmistui vuotta ennen Kukonnotkon myyntiä vuonna 1962. Kukonnotko siirtyi pois maatalouskäytöstä leirikeskukseksi. Mikkelin lähistöltä Hämäläiset ostivat Hännilän tilan, jossa oli suuremmat ja paremmat pellot ja metsät kuin Kukonnotkossa. Perhe eli maataloudesta ja karjanhoidosta.

 

Tilanhoitoa jatkaa Hämäläisten viidestä pojasta keskimmäinen, Juha ja hänen vaimonsa Riitta. Lypsykarja on vaihtunut lihakarjaan viime vuosina. Juha ja Riitta hämäläisen pelloilla laiduntaa nyt noin satapäinen karja. Pauli Hämäläinen kuoli jo 1981, mutta sukupolvenvaihdos ehdittiin tehdä hänen eläessään. Alli Hämäläinen muutti Mikkeliin yksin asumaan vuonna 1985. Hänen elämäänsä on jäykistänyt vuonna 1978 todettu nivelreuma. Oikea ranne jäykistettiin vuonna 1985. Heinolan konkurssiin menneessä Reumasairaalassa hän ehti olla neljä kertaa kuntoutuksessa.

 

Alli Hämäläinen tunnettiin aina iloisena ja vaivoistaan vaikenevana ihmisenä. Hän toimi pyhäkoulun opettajana nuoruusvuosistaan saakka ja suvun perinteen mukaisesti hän lauloi kirkkokuorossa. Käsityöt ja erityisesti tilkkutäkit olivat Allin harrastus, jonka tuloksia nähtiin hänen poikansa Timon galleriassakin, Taidekeskus Väinölässä, Varkaudessa.