Hilkka

 

Hilkka Marjatta Peltonen

o.s. Marttunen

1919-1998

 

Seitsemäs lapsi Hilkka syntyi Kauhajoella, mutta muistikuvia sieltä hänellä ei ollut. Lapsuuden leikkien jälkeen kutsui koulu, jonne Hilkka kulki muiden sisarusten mukana. Lusin kansakoulussa, 12 -vuotiaana, hänellä oli jo satunnainen koulusta saattaja, Heikkilän tuleva isäntä Pellervo. Kirkkokuorolainen Hilkastakin tuli sisarten tapaan jo 13-vuotiaana.  Hilkka meni kansanopistoon Jaakkimaan kauas Laatokan rannalle, vaikka ratkaisu ei ollut sulhaskandidaatille mieleen. Sieltä palattuaan hän kihlautui Pellervonsa kanssa 19-vuotiaana. Vuoden 1939 pääsiäisenä pariskunta vihittiin ja Hilkasta tuli heti vastuullinen talon emäntä, kun anoppi oli Veikkolan parantolassa.

 

Lapsia alkoi syntyä tasaista tahtia: Riitta 1939, Aulikki 1942, Ahti 1945, Sampo 1947 ja Kalervo 1948. Talonpito oli vanhahtavaa, tilaa ei juuri koneistettu, joskin pihapiiriin nousi komea navetta 1950-luvun puolivälissä. Vuosi ennen vanhan emännän kuolemaa 1957 syntyivät kaksospojat. Pellervon elämänhalu alkoi hiipua 1960-luvulle tultaessa ja Hilkan painostuksesta Heikkilä taloustilana myytiin ja perhe muutti Heinolan kirkonkylään omakotitaloon, jossa viljeltiin pienimuotoisesi viinimarjoja ja hoidettiin kanalaa. Pellervo kävi joitakin vuosia töissä liimatehtaalla. Kirkonkylän aikaan syntyi perheeseen vielä tytär. Vanhimman ja nuorimman lapsen ikäeroa on siis huikeat 24 vuotta.

  

Hilkka Peltonen ehti käydä vielä Reumasäätiön sairaalassa yli 16 vuoden ajan siivoamassa ja synnytti vielä tyttären vuonna 1963. Räävelin kesämökki saunoineen ja marjametsä olivat niitä henkireikiä, jotka auttoivat Hilkkaa jaksamaan. Viimeisinä vuosina elämisen tasoa laski korvien sointi ja jyske, tinnitus. Hilkka Peltonen kuoli vuoden 1998 lopulla.

Hilkka ja Pellervo Peltosen hääkuva 9.4.1939.
Hilkka 60 v